ikoni

Matalaenergiatalon lämmitys

Matalaenergiatalo -nimitystä käytetään yleisesti rakennuksille joiden lämmitysenergiankulutus on vähintään 50% pienempi kuin Suomen rakennusmääräysten vähimmäisvaatimusten mukaan toteutetun, normaalin rakennuksen lämmitysenergiankulutus. Nollaenergiatalossa energiankulutus on lähes saman verran kuin energian tuotto. On olemassa jopa plusenergiataloja joissa energiantuotto on suurempi kuin sen kulutus.

 

Lämmitys matalaenergiatalossa

Sähköinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin matalaenergia- ja passiivitaloihin sen nopean reagoinnin ansiosta. Huonekohtaisella ohjauksella järjestelmä ottaa välittömästi huomioon esimerkiksi auringon lämpösäteilyn ja erilaisten laitteiden tuottaman hukkalämmön. Sähköisellä lattialämmityksellä toteutettu lämmitysjärjestelmä on myös lähes täysin huoltovapaa. Järjestelmä on myös asennus- ja hankintakustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Varsinainen lämmityskausi vuodessa on melko lyhyt ja hyvin eristetty rakennus tarvitsee vain hetkittäisiä lämmitysjaksoja vuorokauden aikana. Esimerkiksi n. 130 neliömetrin passiivitalossa lämmitysenergian tarve on vain noin 3  kW tunnissa. Sähkölämmitys on varsinkin pienempien matalaenergiatalojen kanssa erittäin varteenotettava vaihtoehto, koska näissä energiankulutus on niin vähäistä, että hankinta- ja asennuskuluiltaan suurempien lämmitysmuotojen takaisinmaksuaika kasvaa huomattavan pitkäksi. Sähkölämmitys on myös erilaisia lämpöpumppuja ja varmatoimisempi ratkaisu, eikä se vaaranna mahdollisessa vikatilanteessa talon rakenteita kuten esimerkiksi vesikiertoiset järjestelmät.

Normaalitaloissa lämmityskäytössä sähköisen lattialämmityksen neliötehon tulisi olla n. 100W / neliömetriä kohden mutta matalaenergiataloissa neliötehoksi riittää n. 40W / neliömetri. Asuintalojen normaalina huonelämpötilana pidetään yleisesti +20 °C ja suurin keskimääräinen lattian pintalämpötila on +27 °C.

Lämmityksen suunnittelussa on otettava huomioon myös lattioiden pintamateriaalien eristävyys. Puulattiat, laminaatit ja kokolattiamatot eristävät enemmän kuin laattalattiat tai muovimattolattiat. Lattiarakenteisiin ei myöskään saa jäädä ilmarakoa koska ilma toimii tunnetusti hyvänä eristeenä. Suunnittelussa on otettava myös huomioon rakenteiden hyvä eristys lattiarekenteiden alapuolelle, estämään lämmön suuntautumisen rakenteista alaspäin.

Lämmityksen ohjaus on tärkeässä roolissa energiankulutuksen kannalta ja oikein suunnitellulla ohjausjärjestelmällä saadaan matalaenrgiatalon lämmityksen sähkönkulutus minimoitua. Huonekohtaisilla termostaateilla varustettu sähköinen lattia- tai patterilämmitys reagoi välittömästi huoneessa olevien ihmisten tai laitteiden tuottamaan hukkalämpöön ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan.

Takaisin artikkeleihin