ikoni

Palonkestävää tekoa

Palonkestävällä järjestelmällä tarkoitetaan järjestelmää joka säilyttää toimintakykynsä myös tulipalon sattuessa. Palonkestävistä kaapeleista tai jakorasioista puhuttaessa ne eivät varsinaisesti kestä sellaisenaan liekkien aiheuttamaa suurta kuumuutta, mutta sen sijaan ne muuttavat muotoaan ja säilyttävät sähköisen toimintakykynsä suunnitellulla tavalla.

 

 

Kaapeleiden toiminta perustuu siihen, että niiden ulkovaippa sulaa palotilanteessa pois ja kaapelin keraaminen väliaine kovettuu yksittäisten johtimien suojaksi. Tämä keraaminen aine estää oikosulkujen syntymisen kun kaapelit on asennettu määräysten mukaisesti ja tämän ansiosta kytketyt sähkölaitteet toimivat myös tulipalon aikana.

Palojakorasioissa toimintaperiaate perustuu rasian kiinnitysrunkona olevaan metallielementtiin, joka sisältää keraamiset kytkentäliittimet. Tulipalon sattuessa muovirasia sulaa ympäriltä pois, mutta rasian metallielementti ja keraamiset liittimet säilyvät ehjänä, sekä pysyvät tukevasti kiinni seinässä tai katossa. Tämän ansiosta rasian kautta kytketyt sähkölaitteet voivat jatkaa toimintaansa tulipalosta huolimatta. 

Palonkestävää tekoa

Paloluokat DIN 4102 mukaisesti

E30

30 min toiminta-aika palotilanteessa

E60

60 min toiminta-aika palotilanteessa

E90

90 min toiminta-aika palotilanteessa

 • Paloilmoitinjärjestelmät
 • Painovoimaiset savunpoistojärjestelmät
 • Evakuointikuulutusjärjestelmät
 • Sammutusjärjestelmät, rakenneluokka P2
 • Välttämättömät lääkintälaitteet
 • Syöttökaapelit erityiskohteissa, esim.  museot
 • Pelastuskäyttöön tarkoitetut hissit
 • Muut hälytysjärjestelmät, esimerkiksi häkä
 • Merkki- ja turvavalaistus
 • Koneelliset savunpoistojärjestelmät
 • Paineenkorotuspumput
 • Sprinkleripumput ja vesilähteet
 • Sammutusjärjestelmät, rakennusluokka P1

 

Palonkestävä järjestelmä on testattava standardin DIN 4102-12 mukaisesti kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa sitä, että kaapelit, jakorasiat, kiinnikkeet, kaapelihyllyt ja muut tarvikkeet on testattava yhtenä järjestelmänä jonka toimivuutta tarkastellaan koko testin ajan. Paloluokkia on E30, E60 ja E90. Numerot ovat minuutteja jonka ajan tuote kestää palotilanteessa toimintakuntoisena. Polttokokeet järjestelmille suoritetaan siis 30, 60 ja 90 minuutin ajan ja testin aikan lämpötila nousee jopa +1000°C lämpötilaan. Järjestelmät testataan kaikilla mahdollisilla asennustavoilla seinässä sekä katossa. DIN 4102-12 mukainen testi on hyväksytty ellei järjestelmässä esiinny häiriöitä 30, 60 tai 90 minuutin aikana.

Kuvassa asennetaan Pistesarjojen palonkestäviä järjestelmiä polttouuniin.

Polttokoe käynnissä ja muovikoteloiden sekä kaapelieristeiden sulaminen etenee ripeästi.

 

 

Polttokokeen aikana lämpötilat nousevat jopa +1000 asteeseen ja Polypropeenista valmistetut jakorasiat sekä kaapeleiden ulkovaippana käytetty Polyolefiini sulaa melko nopeasti. Polttokokeen aikana sekä sen jälkeen rasiat pysyvät paikallaan liittimineen ja valkoisiksi muuttuneet kaapelit säilyttävät toimintansa keraamisen väliaineen ansiosta. Palon jälkeen kaapeleiden keraamiseksi muuttunut väliaine on kuitenkin hauras ja kaapelit eivät kestä enää taivutusta tai liikuttelua. Tällä ei juurikaan ole merkitystä koska järjestelmän tarkoitus on ainoastaan taata sähkönsaanti tärkeiden järjestelmien osalta palotilanteessa vähintään 30, 60 tai 90 minuutin ajan.

Polttokokeen jälkeen kaapelit rasia ja liittimet ovat edelleen sähköisesti toimintakuntoisia.

 

Testatut palonkestävät tuottet valmiina tositoimiin! 

 

 

Kaikki palonkestävät tuotteet suoraan meiltä hyllystä!

FRHF-kaapelit

PYRO HotFix palojakorasiat

Muut palonkestävät asennustuotteet

 

Ohjeita palonkestävien asennuksien toteuttamiseen:

Dätwyler palonkestävät tuotteet 

Palonkestävien asennusten ohjekirja

Kannakointivälit palonkestävissä asennuksissa 

PYRO Koulutus

Takaisin artikkeleihin